Advarsel Cookies brukes på dette området for å gi den beste brukeropplevelsen. Hvis du fortsetter, antar vi at du samtykker i å motta cookies fra dette nettstedet. OK

Stell av bunadsølv


Oppbevaring av sølv:

Legg sølvet i en søljepose, eller i en plastpose så det blir mest mulig lufttett. Ikke ha strikk rundt, svovel fra strikken vil gå gjennom plasten og sette sorte merker som er meget vanskelige å få vekk. Det som er sydd fast på bunaden kan du pakke inn i glad-pack. Du kan også kjøpe porselens smykkeskrin fra TeleRosa.

Stell og puss av bunadsølv:

Dette kan være risikabelt, særlig om du ukritisk følger generelle råd som er gitt uten tanke for hvilken bunad du har og hvordan sølvet egentlig skal se ut. Bunadsølv som er sydd fast bør du sprette av hvis du må bruke noe annet enn pusseklut. Dette er for at du ikke skal ødelegge stoffet. Kan du klare deg med pusseklut, fjerner du bare pusseklut-lo med en klesbørste etterpå. Til knapper kan du kjøpe et pussebrett hos gullsmeden, eller lage selv med et stykke papp som du klipper en slisse i. dette pussebrettet trer du bak knappene, så beskytter du bunadsstoffet og unngår pusseklut-lo på stoffet. Men noe kan du trygt gjøre uansett: Vask bunad sølvet i Zalo vann med litt salmiakk oppi. Eventuelt legg det i BioTex (!) I mange tilfeller vil et av disse tipsene være nok i seg selv, og du vil ikke ha behov for mer. Ser du at det trenges mer kan du følge et av disse tipsene:

Oksidert (mørkt) sølv:

Her bruker du kun pusseklut. Da blir det blankt på toppene, og fremdeles mørkt nedi mønsteret. Slik det skal være. Ikke bruk sølvdypp eller sølvkrem. Det kan ta det som er meningen skal være mørkt også.

Gammelforgylt: (Mørk gullfarge):

Kan behandles som oksidert sølv, men behovet vil ikke være så ofte.

Lyst sølv:

Den lettvinte måten er å dyppe det i sølv-rens, skylle under vann og tørke med et håndkle. Ferdig på 30 sekunder. Ulempen med denne metoden er at langtidseffekten er dårlig, og at sølvet blir litt matt grå-gult etter flere gangers gjentagelse hvis du bare bruker denne metoden. Dette kan du bøte på med å bruke sølvklut eller sølvkrem. Dersom du bruke sølvkrem vil det være en fordel å bruke en neglebørste eller gammel tannbørste når du vasker vekk sølvkremen igjen. Da får du vekk sølvkremrestene fra kriker og kroker nedi mønsteret.

Forgylt sølv:
Kan behandles som lyst sølv, men behovet vil være sjeldnere.

Unntak:

Et unntak fra denne regelen er sølvbelter som har stølene festet til lær. Lær inneholder garvesyre, og ved å la beltet ligge i tett plastpose kan syra misfarge sølvet. Sølv som skal oppbevares i bankboks, bør ligge i plastpose. Grunnen er at metallet i bankboksen også kan misfarge sølvet.

Har bunadssølvet fått flekker som er vanskelige å få bort, bør du kontakte din gullsmed for råd.

Lurer du på noe som du ikke får svar på her, eller er det en bestemt sølje du ikke finner? Kontakt oss: 909 42 480

og spør! Vi svarer gjerne.